Löjrom

Löjrom – er en unik spise som kun kan udvindes af fisken heltling som fanges i Bottenviken (Botten bugten) helt oppe i den nordligste østersø.
I den del af Botten bugten som hedder Norrbottens skærgård findes der et helt specielt miljø med krystal klart vand og lavt saltindhold som heltlingen behøver for at kunne forplante sig.
Området udgør verdens største brakvandsskærgård hvor store svenske floder løber ud i havet og sørger for et meget højt indhold af mineraler i vandet.

Forskellen på Kalix Löjrom og finsk löjrom er området hvor fisken er fanget. Bottenviken er stor og den ene halvdel er svensk hvor oprindelsesbetegnelsen Kalix kommer fra. Den anden halvdel er finsk, og her kommer den finske så fra.

Fisken
Heltling (Coregonus albula) er en lille laksefisk. Fisken bliver sjældent mere en 20 centimeter lang i Botten bugtens kolde vand.
Heltlingen lever af plankton, krebsdyr, insektlarver og mineraler der flyder ind i området fra de store floder.
En hunlöja vejer omkring 20-30g og dens rognindhold er omkring 3-5g. Størrelsen på löjrom varierer under fiskeriets periode fra 0,8mm i første uge og op til 1,3mm i 5 og sidste uge af fiskeriet.

Håndværket
I skumringen når bådene kommer i land, transporteres heltlingen straks til beredningslokalet. Det første der sker er en frasortering af hunnerne og herefter bliver löjrom forsigtigt fjernet. Metoden de ansatte benytter er gået i arv og man kan ofte se tre generationer sidde i rognberedningen.
Den kritiske del af processen er skyldningen og rengøringen af löjrom og det er vigtigt at rengøre rognen uden at beskadige dem. Efter rengøringen drænes löjrom og saltes med 4% salt før frysningen. Det eneste additiv i löjrom og Kalix löjrom er salten.

Smagen
Flere gastronomiske eksperter og top kokke mener at Kalix löjrom er perfekt i sin konsistens, farve og smag og selv med videnskabelige briller på er löjrom enestående med det høje indhold af mineraler.
Champagneguruen Richard Juhlin udtrykker sin forelskelse i Kalix löjrom på denne måde: ”Hvad hovedsageligt adskiller Kalix löjrom fra andre typer rogn er den ekstreme renhed og raffinement med en lignende type mineralitet som man kan finde i en god champagne.”