Portvin

Portvin opdeles i 2 typer – Tawny og Ruby.

Tawny portvin er fadlagret. Den opbevares på fadet indtil den skal ”bruges”. Tawny er en blanding af flere årgange, bortset fra Colheita, som er en årgangs-Tawny, som kun produceres i de bedste årgange. Colheita lagrer i min. 7 år på fad. Selve navnet Tawny betyder Læder på portugisisk, og refererer til den farve som fadlagret Tawny får. De bedste af typen Tawny benævnes efter den gennemsnitlige alder på de portvine, de er blandet af: 10, 20, 30 eller over 40 år.

Ruby portvin ligger også på fad, men i meget kort tid, ofte under 2 år. Det er under denne kategori at du finder Vintage og Late Bottled Vintage.
Vintage har udviklingspotentiale på flasken, faktisk helt op til 30 år. Sørg altid for at dekantere din Vintage portvin, da den altid indeholder meget depot, grundet den korte lagring på fad.
De andre Ruby-tyber og LBV er drikkeklare når de flaskes. Ruby betyder rød på portugisisk, og refererer også til vinens farve.

Portvin fremstilles ved at man tilsætter druesprit til druemosten under gæringsprocessen. Dette stopper gæringen øjeblikkeligt, og resultatet er en sød vin på ca. 20% alkohol. Druerne dyrkes i Dourodalen i det nordlige Portugal.